Sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 26 december 2013

Julen 2013

Julen börjar närma sig sitt slut och jag ska försöka summera vår julhelg.

Tomten hade varit här under natten till julafton och lämnat varsitt litet paket till småtrollen.

Båda två fick böcker i sina paket, som de genast började läsa. De hade knappt tid att äta frukost.

Sedan hade tomten också lämnat lite julklappar till Ludvig, som han fick öppna redan på morgonen, eftersom han skulle hem till sin pappa senare på dagen. Småtrollen tyckte att det var minst lika spännande som storebror, när han öppnade sina klappar. Mycket bra-att-ha-saker blev det, som kläder, skor men även ett litet bidrag till datorn som han samlar ihop till.

Efter den lilla julklappsutdelningen åkte vi bort till Mölnlycke, till Ninna och hennes familj. Där mötte vi upp Lisa, mamma, pappa, Bella, Kristofer och Vincent också, så det var fullt hus! Det var bara Erik med familj och Linnea som inte var med. Linnea är ju uppe i Sälen och jobbar och fick inte ihop det med tider, så hon fick fira jul däruppe. Det kändes så tomt när hon inte var med, trots alla. Första julen någonsin, som vi inte firat tillsammans. Antagligen dock inte den sista....

Vi åt en god jullunch med en massa gott! Jag hade gjort älgköttbullar, bruna bönor och sillsallad. Vi tog också med lite rökta korvar och doppespad. Jag hade även gjort Hanssons Frestelse (som Janssons men utan anjovis) men den glömde jag hemma. Bella och Kristofer hade med sig goda ungerska korvar och rökt renhjärta, som var riktigt gott. Ninna gjorde en slags gryta med bland annat brysselkål och haloumi. Nu har ju matsäcken en begränsad volym, så det tog ju stopp på tok för tidigt. Jag älskar verkligen julmaten och skulle gärna kunna äta lite mer!

Vi åt och hade det hur mysigt som helst och strax var klockan 15!

Då kom julgodiset fram. Årets godisbord stod Bella och Kristofer för och det slog nog alla rekord! Så mycket gott! Det är tur att man har en godismage också, när matmagen är full...

Tänk när man själv var liten. Då var man inte bortskämd med tecknade filmer, så Kalle Ankas jul var verkligen en höjdpunkt. Numera är det nog nostalgin som spelar in men för barnens del är det varken det ena eller andra, så ungarna rushade runt och lekte medan vi vuxna, förgäves försökte få dem att förstå storheten i detta program, eller åtminstone hålla tyst så vi kunde få kolla i lugn och ro.

Efter Kalle Anka var det så äntligen dags för dagens höjdpunkt enligt barnen.

Tomten!!

Många klappar blir det, när det finns så många snälla barn! Alla var så nöjda! Tomten fick en himla massa kramar! Efteråt fick morfarn höra att tomten minsann hade en likadan klocka som han hade...

Theo fick äntligen sina hett efterlängtade Sinclairsmjukisar och några nya linnen, som han glatt poserade i.

Nu lekte alla förnöjt med sina klappar och Molly och pappan (som äntligen kunde ansluta till firandet efter en hel radda jourjobb) busade med en boll och hade hur kul som helst. Molly skrattade så hon kiknade varje gång hon missade att fånga bollen och fick den på sig.

Som sista punkt på dagordningen, var julklappsspelet. Alla hade med sig två julklappar var, som lades i en hög på bordet. Vi slog tärning och fick man en etta eller sexa så fick man ta ett paket. När alla paket var slut öppnades de. Därpå körde vi om tärningsspelet under 6 minuter, då man istället fick ta från någon annans hög när man fick etta eller sexa. Ganska snabbt utkristalliserades en klar favorit, filmen "Prick & Fläck" som Bella och Kristofer har varit med och gjort. Den åkte fram och tillbaka flera gånger om och med en sekunds marginal, hamnade den till slut hos mamma och pappa, vilket nog var det mest rättvisa. Då kan ju alla 10 barnbarn se den när de är där.

Strax därpå åkte vi hem och kom hem lagom till Karl-Bertil Jonssons julafton. Lisa följde med hem och vi hade en liten julklappsutdelning här hemma för oss vuxna men även ett par saker till barnen. Theo fick ett Xbox 360, som han har önskat, otroligt försynt men ändå hett. Han trodde inte sina ögon när han öppnade paketet och det tog en bra stund innan han förstod vad det var. Sedan stod han bara där hon log lyckligt!

Juldagen började vi i lugn och ro med mys och pyssel. Ja inte Labbe då, som fick ett gäng jourjobb direkt på morgonen. Inte Lisa heller, hon och Ludvig hade bokat biljetter till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" redan klockan 11, så det blev ingen vidare sovmorgon för henne.

Lagom till lunch åkte vi bort till Ninna igen. Där stod en härlig grönkålssoppa och väntade på oss. Då hade även Erik och Lina och småtjejerna anslutit, så nu var alla syskon samlade.

När vi hade ätit gick vi ut och rastade barnen. De behövde verkligen ruscha av sig. Och vi vuxna behövde andas lite.

Sedan gick vi in och åt igen. Saffranspannkaka med sylt och grädde! Smaskens!

När alla var mätta och belåtna, så kidnappade vi Erik. Vi fick inte ihop Theos Xbox med vår projektor och eftersom vi köpt den av Erik, så var det väl inte mer än rätt att han fick ihop allt. Det var lättare sagt än gjort. Och framförallt dyrare. Det visade sig att vi behövde någon slags förstärkare för en massa tusenlappar för att få ihop det. Det begagnade Xboxet blev helt plötsligt allt annat än billigt. Men men, sonen är så otroligt lycklig, så det överväger ekot i plånboken. Fast det slutar tyvärr inte där. Nu går det inte att se på film däruppe, så det blir till att köpa lite fler nya (och dyra?) teknikprylar. Så går det kanske när man envisas med att behålla saker tills de går sönder och inte byta bara för att det har kommit ut något nyare på marknaden.

Och så bra det blev!  Theo har suttit och spelat precis hela dagen i dag. Förstå hans lycka! Och förstå min lycka när han själv inser att detta nog var lite för mycket! Ont i både ögon och huvud... Gott när de lär sig av sina misstag!

Molly har pysslat! Gjort ljus, målat, fixat med klistermärken nästan hela dagen. Ett undantag var när hon ville titta på sin Kalle Stropp och Grodan Boll-film och när hon satt med Theo och kollade på när han spelade.

I morgon blir det bio! Sune på bilsemester tillsammans med William!

4 kommentarer:

  1. Jag ser att ni haft en underbar jul!
    Intensiv och mycket av allt, precis som det ska vara.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Låter som ni hade en bra jul! God fortsättning. :-)
    Kram M

    SvaraRadera
  3. Fast nu ljög du ju lite mamma... förra julen firade vi inte heller tillsammans. Då fick jag inte ens en inbjudan från er utan fick fira med pappa och hans nya familj..... så det känns som att detta kan komma till att bli en vana ;)

    SvaraRadera
  4. Fast Linnea, du har väl aldrig behövt någon inbjudan! 💞

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...