Sidor

Leta i den här bloggen

lördag 26 februari 2011

Passion för mat!

Vilken dag! Så mycket gott att provsmaka! Så mycket nytt att lära! Och så mycket folk!

Vi började mässbesöket med en ganska snabb runda för att få en överblick över allt. Sen kollade vi in schemat och bokade in oss på några workshops.

Den första handlade om våra sinnen och då främst våra smaksensorer och vilka smaker vi kan känna.

Det var Annika Åström från SIK som höll i den föreläsningen.

Vi fick även, på olika sätt, testa våra smaklökar. Vi fick bla ett eppendorfrör med ett brunaktigt pulver i. Vi höll för näsan och hälde i pulvret i munnen. Då smakade det väldigt sött. Men sen när vi släppte näsan så fullkomligt exploderade en kanelsmak i munnen! Grundsmakerna sött, surt, beskt, salt och umami registreras nämligen i munhålan medan vi behöver använda oss av luktreceptorerna som sitter uppe i näsan för att känna av övriga smaker. Vi fick även testa hur väl vi kände av grundsmakerna och fick tre av dem, i väldigt låg koncentration och skulle försöka identifiera dem. Detta var jättesvårt! Det var en otroligt spännande workshop!

Efteråt var det dags för en himla massa provsmakning och shopping. Korvar, ostar, olivoljor, balsamicovinäger, choklad, frukt, grönsaker, kaffe, inläggningar, redskap och fasaner! Tungt att bära blev det och riktigt mätta blev vi.

Så var det då dags för nästa workshop, kryddskola med Santa Maria. Mycket spännande var detta också. Historik och fakta blandades med luktande och pillande. De hade även en tävling där det gällde att gissa rätt på fyra kryddor bara genom att lukta på dem.

Färg, form, konsistens, lukt och smak.

En sista snabbrunda för att inhandla det sista, sen var det dags att kolla in Mannerström på scenen. Kyckling var temat för dagen. Linnea, Tuva och jag bänkade oss. Strax kommer frågan om någon i publiken vill hjälpa till. Då räcker jag upp Linneas hand. Direkt fångas hon in av kamerorna, så det var bara för henne att gå upp på scen! Tuva fick följa med som moraliskt stöd. Förkläden och handtvätt och så var det dags för dem att ta sig an den fina majskycklingen inför hela församlingen. Lite småprat, där de lite skakigt presenterar sig och erkänner att de går på Ester Mosessons Restaurangskola för att bli kockar! "Jaha, ja men då kan ni ju detta då! Styckar kyckling gör ni väl hela dagarna!" En liten, darrig (det är ju Leif Mannertström!) Linnea piper fram: "Nja, vi gjorde det någon gång i början av ettan..." "Då får ni hälsa era lärare från mig att ni måste börja repetera sådant hela tiden!" dundrar Mannerström till svar!

För att göra situationen om möjligt ännu mer pinsam för Linnea, så händer följande: Under tiden som hon, med darrande händer benar ur kycklingen, så meddelar konfrencieren att de ska presentera vinnaren av Santa Marias kryddtävling. Sen blir han tyst! För att sedan brista ut i skratt och hojta: "Detta är helt otroligt! Alltså man tror inte det är sant! Men vinnaren är Linnea Harald!" Jubel, skratt och applåder! :-D

Trots allt så blev kycklingen både urbenad och tillagad och tjejerna fick beröm och varsitt förkläde som de med stolthet ska bära på kökslektionerna i fortsättningen!

Nu är det en mätt, trött och belåten Cissa som ska krypa till kojs, för i morgon ska jag jobba!

Bara en sak till.

Så här mysigt har småtrollen det när mamman är iväg! :-D
Published with Blogger-droid v1.6.2

Linnea och Leif

Linnea ska laga kyckling med Leif Mannerström!
Published with Blogger-droid v1.6.2

fredag 25 februari 2011

Filursemester, Pippi, drakar och sminkparty.

Filuren har helt klart tagit semester idag! Allt datapysslande har liksom bara flytit på. Inget strul, inget krångel. Hur skönt som helst! Så nu håller jag tummarna för att det verkligen är en riktig långsmester och inte lite komputtag det handlar om!

När jag hade hämtat Theo på Casa idag och var på väg till bilen, så var det ett gäng tjejer som hade loppis och sålde sina gamla leksaker och böcker. Theo fick syn på en Pippidocka och tyckte att den var såå lik Molly, så den borde vi köpa till henne! Och så kunde ju han få den där häftiga pannlampan också, när vi ändå höll på... Så blev det också efter lite prishöjarprutande från vår sida.

Molly blev så lycklig när hon fick dockan! Tack, Theo kläckte hon direkt! Gocka Pippi, gocka pippi fick vi höra på hela vägen hem från Mammut, varvat med tack, Theo. ;-)

Molly är ju (i alla fall om man jämför med hennes extremtidiga bröder) ganska sen med pratet men nu börjar det släppa! En hel del nyttiga ord har kommit de sista veckorna, som drake, ängel, coca cola och liknande. Framförallt är hon helt fixerad vid drakar just nu. Gacke, gacke tjatrar hon med "läskig" röst och flaxar med armarna. Hon har nämligen sett Draktränaren. Världens bästa film, enligt Molly!

Den här draken har Lisas kompis Malin gjort till Molly. Den sitter på hennes garderobsdörr och blir ömt pussad flera gånger varje dag!

Molly var med Linnea när hon gjorde iordning sig för att gå ut på middag. Helt plötsligt blev det tyst.

Något väldigt spännande hade hon hittat.

Linneas sminkpalett...

Nu ligger fredagspizzan och leker tegelsten i magen, så nu är det dags för mig att dubbeldejta soffan och TVn en stund med Labbe, som, kors i taket, är hemma!

Passion för mat är det vi ser fram emot för morgondagen!
Published with Blogger-droid v1.6.2

torsdag 24 februari 2011

Ahahhahahaahhaha...

Cissa, alias Filuren balanserar på randen mot galenskapens avgrund.

Började göra min bloggrunda och finner till min stora glädje att jag kan kommentera! Tre bloggar, sen tvärstopp...

Och som grädde på moset så lägger modemet ned verksamheten. Dyrt med trådlöst...

Skratta eller gråta, det är frågan? Men jag väljer nog det förstnämnda allternativet, blir ju liksom lite roligare då ;-)
Published with Blogger-droid v1.6.2

Det är nog mig det beror på...

Åkte glad i hågen till Mölndals Revisionsbyrå för att jobba idag. Hinner bara sätta mig och börja pillra lite med Alexandras dator så hänger den sig!

Det är nog jag som är filuren...
Published with Blogger-droid v1.6.2

onsdag 23 februari 2011

Aaargh!

Nu är filuren igång och trixar igen! Senaste påhittet är att göra så jag inte kan lämna kommentarer, igen!

Lite smått upprörd kan man ju faktiskt säga att jag är. Fast jag tror nog att de flesta förstår att det är en underdrift...
Published with Blogger-droid v1.6.2

Spännande föräldramöte!

Vårterminens första föräldramöte är avklarat. Det var förskolan på Casa som var först ut. Mycket spännande nyheter inför höstterminen fick vi information om. Nu kommer ju vi göra ett års uppehåll från just förskolan men efter det året kommer Molly börja där, så nyheterna gäller i allra högsta grad oss.

Det kommer bli ca 4 barn fler på förskolan från hösten och 1 personal till. Samtidigt kommer mer "undervisning" ske i det förlängda klassrummet. Det kan vara allt från skogspromenader till besök på något museum. Varje dag är en liten grupp barn ute på något litet äventyr och när de är tillbaka så jobbar de vidare med det de har varit med om inne i klassrummet medan de övriga barnen är ute. På så sätt utnyttjas våra lokaler effektivt.

Detta känns helt fantastiskt tycker jag! Barnen får "komma ut i det verkliga livet" på ett väldigt bra sätt.

Under de veckor som följer kommer barnen i Theos grupp att börja inskolningen så smått till lågstadiet och fritids. Theo ser otroligt mycket fram mot att börja på lågstadiet! Det finns dock ett, näst intill oöverstigligt problem. På lågstadiet måste man ta på sig vantarna själv!! Det är nästan så han vill fortsätta på förskolan...

Labbe var hos läkaren idag. Halsfluss... Jippi :-(

Nu ska jag ta min huvudvärk och krypa ned under täcket!
Published with Blogger-droid v1.6.2

Effektivitet?

Varför blir det alltid så här för mig?

Fördelning utnyttjande av effektiv arbetstid:

Datakrångel: 73%
Annat krångel: 9%
Lunch: 9%
Arbete: 9%

Sitter det en liten filur någonstans med enda uppgift här i världen att strula till det med min dator?
Published with Blogger-droid v1.6.2

Det har snöat.

Då infinner sig paniken i trafiken. Istället för 20 minuter, så tar det nästan en timme till pojkarnas skola.

Hur mycket snö? Tja, vad kan det vara? En 3-4 mm kanske men då överdriver jag nog en del...
Published with Blogger-droid v1.6.2

tisdag 22 februari 2011

Normaltillståndet återinställt!

Maria ringde mig igår och frågade hur vi mådde. Bra, blev svaret. Neej, blev den något förvånande reaktionen på detta svar. Eh, va? "Då kan vi ju inte bilda klubb, ju!"

För en gångs skull så var hon och William sjuka! Det är ungefär lika sällsynt som att alla i vår familj skulle vara friska samtidigt. Och nu hände båda dessa osannolikheter samtidig ! Vad är oddsen för det egentligen? ;-)

Men men, idag har ordningen blivit lite ordningsställd. Labbe är riktigt jättesjuk! Feber, halsont och värk i precis hela kroppen! (Han är bergsäker på att det beror på att han kopplade av på spa i helgen ;-)) Och Theo orkade knappt ens busa och leka i vattnet innan simskolan idag, såg jätteblek ut och var så hängig nu på kvällen...

Jag hoppas så innerligt att detta är något lindrigt som snabbt går över! Jag ska ju jobba på söndag, för första gången den här terminen! Och på lördag ska jag och Linnea gå på Passion för mat-mässan på Eriksbergshallen och det kan man ju bara inte missa!

Så nu har jag fyllt på alla fruktskålar och grönsakslagret, här ska vitaminbombas!

Död åt alla baciller och virusar!
Published with Blogger-droid v1.6.2

Rökpinne

"Titta Mamma, jag har en sån där rökpinne" säger Theo och viftar med en liten pinne. "Vad Är en rökpinne för något?" frågar jag. "En Sån där pinne som en del har i munnen och som luktar så illa!"
Published with Blogger-droid v1.6.2

måndag 21 februari 2011

Efterbadetfika

Vi blev lite småsugna efter badet.

Marie och Sofia njuter av smaskig, mjölkfri chokladboll.

Molly likaså!

Dagens simskola innehöll endast dessa två små vildingelever. Lagom grupp ;-)
Published with Blogger-droid v1.6.2

Molly vill bada!

Molly är så redo för simskolan! ;-)
Published with Blogger-droid v1.6.2

Fotografering!

Ni som bor i närheten av Göteborg och Lerum. Är ni intreserade av att få superfina bilder på de ni håller kära? Kolla då in hit: http://marie.e.se/ Det är Marie som har tagit bilderna jag har i headern och även den fina godjul-bilden jag hade som header i julas.

Just nu har hon ett fint erbjudande på sin hemsida, check it out!
Published with Blogger-droid v1.6.2

Dags för vardag igen...

Efter en veckas sportlov med sena kvällar och långa frukostar och med en barnfri spa-weekend, så var det riktigt tufft att kastas in i vardagen när klockan ringde 06.30 i morse. På något knepigt sätt kändes alla rutiner som något jag inte gjort på länge. Allt kändes segt och konstigt. Men till slut var alla som skulle iväg, på väg. Skönt att jag och Molly är lediga på måndagar!

På dagens schema står tvätt, disk, plockande, handlande, simskola, dansskola och slutligen middag och nattande. Vardagen slår till med full kraft! Och imorgon är det dags att jobba också som grädde på moset.

Nä, nu måste jag ta tag i saker innan saker tar tag i mig ;-)
Published with Blogger-droid v1.6.2

söndag 20 februari 2011

Åh, vilken helg!

Vi har haft det helt fantastiskt!

Fredagen började med en trerätters middag som var otroligt god och vällagad. Tyvärr fick jag en fruktansvärd huvudvärk lagom till middagen men snabbt som ögat ordnades det fram en liten apetizer i form av värktabletter, så jag kunde sitta kvar och njuta av maten. Efter den maffiga och söta chokladcheesecaken gick vi upp till rummet, stöp i säng och slocknade på två röda, kl 21!

Lördagen startade med en sen frukostbuffé, äggröra, bacon, salami, brie, ostar, skinkor, sill, pannkakor och mängder med frukt! Proppmätt räcker inte för att beskriva känslan som infann sig...

Dags för spa

med japanska förtecken. Stilrent. Stilla.


Japansk tvagning under tystnad. Man sitter på pallarna, skrubbar mot hjärtat, lugnt och länge.


Tiden tänker vi inte på.


Vitalitypoolen med alla dess massagestationer. Träningsvärk.


Varma källor


40 gradigt, 50 cm djupt vatten,


utsikt över Varbergs fästning.


Vilorum


Ett till


Basturummet med kallvattenbadet mitt i. Saltbastu, ångbastu, ljummen bastu, varm bastu, isdusch, tropisk dusch, dofter och ljus.

Sen var det lunch dags. Det var faktiskt enda minuset på hela vistelsen. Trots tidsbokning så fanns det ingen sallad kvar, vår dricka fick vi be om flera gånger och maten, tja, den slipper jag helst...

Meen då blev det ju plats för lite mer sånt här ju:

men det visste väl alla redan ;-)

Det inte så många visste var att cafét vi fikade på var helt i Labbes smak.

De som känner Labbe vet att han inte kan leva utan sin Coca Cola (ni skulle sett servitrisens min efter att hon rekomenderat fina viner till den fina maten och Labbe säger; jag tar en cola...)


Här fanns det ett mindre Coca Cola-museum!


Mängder med prylar, alla med Coca Cola anknytning.


En sån flaska, med lång, utragen hals, hade Labbe när han var ung.

Lite presentinköp senare, var vi tillbaka på hotellet och passade på att ta en rejäl tupplur inför middagen på kvällen.

Den fyrarättersmiddag vi åt på lördagkvällen, var en ren njutning, från början till slut! Väl genomtänkt både smak- och utseendemässigt. Bara en liten, liten detalj: ruccola på göspaté med laxrom? Lite för mycket!

Lördagskvällen blev en favorit i repris, sängstupning direkt efter maten för att slockna på bara några sekunder. Sömnbrist?

Två tidiga kvällar ledde till att vi vaknade strax innan kl 8 idag! Vrålhungriga av någon outgrundlig anledning? Det var vi, barnfamiljer och pensionärer som åt frukost vid den tiden.

Varsin behandling hade vi lyckats boka in.


Labbe väntar här, iförd den badrock och badtofflor vi fick, på sin ansikts-, hand- och fotmassage. Jag valde en huvud- och halvkroppsmassage. Underbart!

Sen var det utcheckning och hemfärd men vi stannade till på en skum pizzeria för lite lunch och fick där vila stämbanden en stund. De som jobbade där var nog lite lomhörda, för de hade radion på maxvolym...

Hemma blev det kramkalas, presentudelning och kramkalas, följt av ytterligare kramkalas. Och det håller vi på med än! :-)


Published with Blogger-droid v1.6.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...