Sidor

Leta i den här bloggen

fredag 22 november 2013

En dag med Molly på Casas förskola


Förra måndagen hade jag den äran att få vara med Molly i skolan! Vi började lite lugnt med att läsa om siffror. Siffror och bokstäver är så roliga just nu! Molly kan liksom inte få nog av dem!

Därför blev det ännu mer räknande! 0-9 är ju otroligt bra att förstå sig på, så det jobbar de massor med!

Djupt koncentrerad, räknar Molly.

När man har lärt sig att räkna siffrorna, så vill man ju gärna skriva dem också! Ettor är roliga att skriva! Sedan ville hon skriva bokstäver. Bokstaven M är en väldigt användbar bokstav i Mollys liv, liksom T, O, H, Y, P, A, S, N, U, D, V, I och E. G jobbar hon för fullt med!

Med dessa bokstäver kommer man långt, enligt Molly. Hela familjen får plats inom dessa.

När man har jobbat hårt så länge, så behövs det fyllas på lite energi. En stor favorit just nu är morötter. Det går åt kilovis med morötter hemma hos oss just nu, för båda barnen har snöat in på just morötter och

knäckebröd som "frukt" till skolan. Molly vill dessutom alltid ha med sig marinerade vitlöksklyftor...

En liten medicinpuff efter frukten.

Sedan ska tallrik och glas diskas innan man kan fortsätta jobba.

Nu ville Molly jobba med geografi och kontinenterna. Ett pussel med alla kontinenter i olika färger, där Molly och pedagogen hjälps åt att berätta vad de heter och vilken som är vad.

Molly vill göra en egen världskarta. Varje pusselbit plockas upp och ritas av på ett papper i samma färg som på pusslet. Sedan prickas kontinenten ut med hjälp av en nål. Molly ville börja med den finaste kontinenten, det är Sydamerika.

Så fint blir det när man har suttit och prickat tålmodigt i ungefär 15 minuter. Mycket bra träning för finmotorik och koncentration!

När Molly har gjort färdigt Sydamerika, så städar hon undan och lägger ned Sydamerika i en mapp i sin låda och sedan går hon ut i hallen och tvättar händerna.

För nu är det lunchdags!

Potatisbullar, bacon, pizzasallad och lingon! Smaskens! Alla barn serverar sig själva, ibland med lite assistans av pedagogen, man kanske inte behöver ta 40 baconskivor direkt, även om det är det godaste som finns, utan börja med 5 och se sedan om man orkar mera. Och så får man hälla upp dricka upp till strecket mitt på glaset. Blir minst spill då och maten får bättre utrymme i magen.

Efter lunchen är det dags att gå ut och ute finns det massor att göra! Molly älskar att vara ute och leka och få ruscha av sig ordentligt. Hon visar mig allt hon brukar göra, gunga, springa, klättra, cykla, gräva, sparka boll och massa, massa annat. När klockan är 14 och vi ska gå hem och de andra barnen ska in och äta mellanmål, är det nästan att hon inte känner sig färdig.

Men det är mamman! Det är så aktiva hela tiden de här barnen. För att inte tala om personalen. En sak man fascineras av här är ljudnivån inomhus. Det är så tyst! Det är många barn på förskolan när alla grupper är samlade men det låter som om det bara är några stycken som viskar med varandra. En annan sak är personalens förmåga att se barnen! Alla blir, på något vis, sedda hela tiden. Det är nästan som om de känner på sig innan barnet behöver hjälp.

Det är helt enkelt en helt fantastisk skola våra barn går på! Klart värt allt körande och trixande det innebär att inte välja närmsta skolan. Och om man bortser från den pedagogiska biten och tittat på det sociala, så är det också helt underbart! Allt tjafs barn emellan tas på allvar, inget är för litet eller för stort för att reda ut. Alla ska trivas! Och det gör de!

Mollys världskarta!

1 kommentar:

  1. Vad häftigt att få vara med. Synd att jag inte hinner :-(. Då kan jag spionera här istället ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...