Sidor

Leta i den här bloggen

tisdag 12 februari 2013

Vinterdag och sushi.

Två mycket glada barn kom till slut i kläder och in i bilen för färd mot Delsjön. De var oerhört förväntansfulla och drog glatt både pulka, snowracer och ryggsäcken med picnicen i.

De åkte så det stod härliga till. Molly började lite försiktigt, hon satte pulkan där det var nästan plant så hon fick skuffa sig fram med händerna, allt medan hon glatt utstötte små hissnande glädjetjut. Allt eftersom hon blev varm i kläderna, så blev hon modigare. Hon vågade åka med Theo på snowracern ganska högt upp i den branta backen och efter att hon, av misstag, när Theo klev av snowracern för att han glömt ta på sig hjälmen, åkte alldeles själv ned, så var det ingen hejd på åkandet.

En liten paus för att fylla på energin med hjälp av soppa och piroger, gick de med på att ta men sedan var det full fart igen. 2 1/2 timmes effektivt åkande blev det, innan vi var tvugna att ge oss.

Vi åkte förbi ICA, för vår japanska soya var slut och det är ett absolut måste till sushi. Vi passade också på att åka förbi pappan på verkstan och kramas lite.

Väl hemma började jag fixa sushin. Allt skärs upp i lagom stora bitar. I dag blev det bara lax i fiskväg men jag hade även avocado hemma och fixade en japansk omelett också.

En röra på Philadelphiaost och majonnäs är väldigt gott att breda på, gärna tillsammans med hackad purjo. Paprika och gurka är givna ingredienser i våra sushi.

Ett noriark på bambumattan och vi är redo att bygga!

Det är så enkelt att göra sushi. Platta ut det kryddade riset, med fuktiga händer, på ena sidan av plattan och lägg på det man gillar längs med och sedan är det bara att rulla ihop den.

Med bambumattan är det så lätt att få rullarna jämna och fina. Man får dock trycka en del och inte vara för försiktig.

Sedan är det bara att skära upp dem. Ett tips är att hålla kniven lite fuktig, så fastnar den inte i riset.

Risbollar, nigiri, är också enkla att göra, det svåraste är att få till tunna och snygga skivor av det som ska vara på. Om fisken fortfarande är lite frusen blir det ganska enkelt och ja, den bör ha varit frusen ett par dygn för att minska risken för parasiter. Det andra "pålägget" är japansk omelett som har dashi och soya i smeten och rullas till en "fin" rulle när man steker den och så skärs den i skivor och läggs på risbollen.

En misosoppa vispar man snabbt ihop med dashi och misopasta, plus lite strimlad purjo.

Sedan är det bara att greppa pinnarna och

hugga in! Molly föredrar dock sashimi, bara fisken och ratar riset, fast en liten risboll slank faktiskt ned i går.

Vi har ett riktigt sushifreak i vår vänkrets och eftersom jag tidigare avslöjat på Facebook att jag förberedde för sushi, så fick jag ett telefonsamtal; "Hej, det är Jonas! Jag tänkte äta lite sushi alldeles strax. Hos er..."

Nåväl, för att få sushi, var han tvungen att klara Mollys inträdesprov, att äta en av hennes favoritsnacks, rostade larver.

Tänk vad vissa går med på, bara för att få lite sushi...

Det blev en väldigt trevlig kväll med mycket prat och skratt och barnen gick igång på alla cylindrar när Jonas kom. För att inte tala om när pappan strax efteråt kom hem. Två buskillar som triggade igång dem samtidigt! Men så gott de somnade när det var dags för sängen.

Jonas, du får gärna komma och trötta ut våra barn oftare! Jag lovar att göra sushi till dig varje gång! Och kanske bjuda in det andra sushifreaket i vår vänkrets, Sissi...

Nu har vi precis vaknat, Molly och jag och välkomnar en ny sportlovsdag. Theos önskemål för dagen, är att gå ned på isen på Landvettersjön. Vi får se vad dagen för med sig.

4 kommentarer:

 1. Vilken superhärlig dag! Kul med lite hungriga spontana besökare så där på kvällskvisten med =D
  Ha en fortsatt skön sportlovsvecka. Kram

  SvaraRadera
 2. ^hhh är det ett krav att äta rostade larver ;-)
  Nu fick jag kalla fötter ;-)

  Vilken härlig måndag på sportlovet ni fick :-)

  Ha en lika bra tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Åh vad gott med sushi! Jag kan äta en hel påse larver för massa god sushi :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...