Sidor

Leta i den här bloggen

lördag 26 februari 2011

Passion för mat!

Vilken dag! Så mycket gott att provsmaka! Så mycket nytt att lära! Och så mycket folk!

Vi började mässbesöket med en ganska snabb runda för att få en överblick över allt. Sen kollade vi in schemat och bokade in oss på några workshops.

Den första handlade om våra sinnen och då främst våra smaksensorer och vilka smaker vi kan känna.

Det var Annika Åström från SIK som höll i den föreläsningen.

Vi fick även, på olika sätt, testa våra smaklökar. Vi fick bla ett eppendorfrör med ett brunaktigt pulver i. Vi höll för näsan och hälde i pulvret i munnen. Då smakade det väldigt sött. Men sen när vi släppte näsan så fullkomligt exploderade en kanelsmak i munnen! Grundsmakerna sött, surt, beskt, salt och umami registreras nämligen i munhålan medan vi behöver använda oss av luktreceptorerna som sitter uppe i näsan för att känna av övriga smaker. Vi fick även testa hur väl vi kände av grundsmakerna och fick tre av dem, i väldigt låg koncentration och skulle försöka identifiera dem. Detta var jättesvårt! Det var en otroligt spännande workshop!

Efteråt var det dags för en himla massa provsmakning och shopping. Korvar, ostar, olivoljor, balsamicovinäger, choklad, frukt, grönsaker, kaffe, inläggningar, redskap och fasaner! Tungt att bära blev det och riktigt mätta blev vi.

Så var det då dags för nästa workshop, kryddskola med Santa Maria. Mycket spännande var detta också. Historik och fakta blandades med luktande och pillande. De hade även en tävling där det gällde att gissa rätt på fyra kryddor bara genom att lukta på dem.

Färg, form, konsistens, lukt och smak.

En sista snabbrunda för att inhandla det sista, sen var det dags att kolla in Mannerström på scenen. Kyckling var temat för dagen. Linnea, Tuva och jag bänkade oss. Strax kommer frågan om någon i publiken vill hjälpa till. Då räcker jag upp Linneas hand. Direkt fångas hon in av kamerorna, så det var bara för henne att gå upp på scen! Tuva fick följa med som moraliskt stöd. Förkläden och handtvätt och så var det dags för dem att ta sig an den fina majskycklingen inför hela församlingen. Lite småprat, där de lite skakigt presenterar sig och erkänner att de går på Ester Mosessons Restaurangskola för att bli kockar! "Jaha, ja men då kan ni ju detta då! Styckar kyckling gör ni väl hela dagarna!" En liten, darrig (det är ju Leif Mannertström!) Linnea piper fram: "Nja, vi gjorde det någon gång i början av ettan..." "Då får ni hälsa era lärare från mig att ni måste börja repetera sådant hela tiden!" dundrar Mannerström till svar!

För att göra situationen om möjligt ännu mer pinsam för Linnea, så händer följande: Under tiden som hon, med darrande händer benar ur kycklingen, så meddelar konfrencieren att de ska presentera vinnaren av Santa Marias kryddtävling. Sen blir han tyst! För att sedan brista ut i skratt och hojta: "Detta är helt otroligt! Alltså man tror inte det är sant! Men vinnaren är Linnea Harald!" Jubel, skratt och applåder! :-D

Trots allt så blev kycklingen både urbenad och tillagad och tjejerna fick beröm och varsitt förkläde som de med stolthet ska bära på kökslektionerna i fortsättningen!

Nu är det en mätt, trött och belåten Cissa som ska krypa till kojs, för i morgon ska jag jobba!

Bara en sak till.

Så här mysigt har småtrollen det när mamman är iväg! :-D
Published with Blogger-droid v1.6.2

4 kommentarer:

 1. Hej där! Jag tittade efter er men det var ju vi och några till på den där mässan... Vi var där i omkring 2 timmar, smakade och shoppade! /Jenny

  SvaraRadera
 2. Hihi, jo, några fler än oss var det ju... Vi var där i många timmar men vi försvann ju ibland på workshops och då varken man ser eller syns. Sen hade det nog varit enklare att känna igen barnen, det är ju mest de som syns i våra bloggar ;-)

  Men det kanske blir fler tillfällen att ses?

  SvaraRadera
 3. Men, vad kul för Linnea.
  Grattis till både vinsten och känslan av att ha fått laga mat tillsammans med en mästare!

  SvaraRadera
 4. Ja, du kan gissa att hon har en del att berätta för sina kockaspirantskompisar idag i skolan!! :D

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...